Mazda mx-5 autófelvásárlás

MX-5, a Mazda legendája

Honnan tudom, hogy egy autó nagyon jó? Nyilván a szokásos infók hozzám is eljutnak: a kiváló értékelések a megjelenés után, a folyamatos dicséretek a használt teszteken és a rajongás, ami ezeket a típusokat övezi a vásárlók körében. Sokan keresik nálam ezeket a típusokat: „Tudnál szerezni?”, „Ha hoznak egyet, azonnal hívj!”, de az ilyen autók (használt autó) esetében nem egyszerű a helyzet. Akik hozzám hasonlóan autófelvásárlással foglalkoznak, azokhoz általában kevés ilyen autó érkezik és garantáltan nagyon kevés időt tölt a birtokomban.

Ilyen autó minden idők egyik legnépszerűbb – és sokak szerint a legjobb – kétülésese, a Mazda MX-5 is. Honnan indult és hogyan emelkedett olyan magasságokba, hogy napjainkra már élő legendaként emlegetik? Lássuk!

Kell egy roadster

A legendárium szerint, Kenichi Yamamoto and Gai Arai, a Mazda fejlesztési osztályáról 1979-ben megkérdezte Bob Hall újságírót, hogy milyen autót is kellene gyártania a Mazdának, aki javasolta, hogy nyúljanak vissza a gyökerekhez és gyártsanak angol stílusú roadstert.

Természetesen a mazdás srácok nem szaladtak rögtön vissza a tervezőasztal mögé, hogy négy kerékre varázsolják Hall javaslatát. Az ötletet csak 1981-ben melegítették fel újra, amikor Bob Hall már a Mazda amerikai központjában dolgozott, Kenichi Yamaoto pedig a cég elnökségében foglalt helyet.

A menedzsment végül 1982-ben bólintott rá a fejlesztés elindítására. Mindebből joggal vonhatjuk le azt következtetést, hogy nem elég újságíróként mondogatni a gyártóknak, hogy csináljatok már egy jó autót, az ilyen „missziókat” a cégen belül érdemes elkezdeni.

Verseny

Miután zöld utat kapott a projekt, Hall maga mellé vette Mark Jordan tervezőt és elkezdték papírra vetni az elképzeléseiket, de ezzel egy időben, tőlük függetlenül egy másik, a japán központban található csapat is elkezdett dolgozni a roadster tervein.

A két csapat terveit 1984-ben eresztették össze és két fordulót követően az amerikaiak kerültek ki győztesen.

A tervezéskor a japán oldalon egy orrmotoros, első kerék- vagy egy farmotoros, hátsókerék meghajtású autóban gondolkodtak, míg Hall-ék egy orrmotoros, hátsókerék meghajtású járművet álmodtak meg. A végleges autó már első-középmotoros – amit a lehető leghátrébb helyeztek el – lett és a hátsó kerekeket hajtotta.

Mennyi? Adom kápéban!

Mivel a Mazdának nem volt elég erőforrása, a prototípust Angliában készítették el és élesben először Santa Barbara útjain tesztelték. Már itt érzékelhető volt az érdeklődés, a tesztnapon még azonnali készpénzes ajánlat is érkezett a prototípusra.

A sikeres teszt után a projekt visszakerült Japánba, hogy Toshihiko Hirai vezetésével, a Mazda jól ismert Jinba Ittai (magyarra fordítva: ló és lovasa) filozófiáját követve, kivételes mérnöki munkával megalkossák az 1989-ben megjelent MX-5-öt.

Tudtad? Az MX-5 tervezésekor a következő célok elérését tartották legfontosabbnak: A lehető legalacsonyabb súly, tökéletes 50-50 súlyelosztás, alacsony súlypont, dupla lengőkaros felfüggesztés használata, a lehető legkevesebb fölösleges hely az utastérben és egy könnyen használható vászontető beépítése.

Legenda

A típus megjelenése után eleget tett a várakozásoknak és letarolta a világot, mind a vásárlók, mind a kritikusok egyből a szívükbe zárták. Mára a Mazda MX-5 a legtöbb példányszámban gyártott kétüléses sportautóvá vált (2016-ban gördült le az egymilliomodik darab) és eddig négy generáció jelent meg.

Egy legendás autó, amiből mindenki szeretne egyet a garázsába. Én is. Hívj, ha van eladó használt autód: 06-20/485-5377.

ger4 képét a Pixabay-ról töltöttem le.